
 

 
Questions Submitted to Providence Housing Authority regarding the 
Project Based Voucher RFP Issued in October 2018, and responses 
written by PHA. Final Update Issued November 9, 2018 
 

Q1. The submission requirements reference the need for a Capital Needs Assessment.  Is 
it necessary to have this report generated by a third party company, such as On-Site 
Insight, or does an internal document meet the criteria of the application.  I am currently 
working with our property management company on developing a comprehensive needs 
capital needs assessment for the properties we will be applying for.  I just want to be 
certain that this approach will not affect the scoring of our application.  

 
A1. The Providence Housing Authority will accept an internal document in lieu of a 
Capital Needs Assessment conducted by a third party source as long as the report 
provided is detailed and accurate. 
 
 
Q2. RI Housing has a program that is sun setting called Neighborhood Opportunity 
Program (NOP). As a result, we are being forced to carry all existing NOP tenants at the 
rents they are required to contribute under the NOP guidelines, without the former 
subsidy. This impact is causing a financial gap we have not been able to cover.  
 
We would like to apply for Section 8 Project Based Vouchers for units n developments 
that no longer have the subsidy available.  
 

 Project 1 Total 8 units – 4 1-bed, 2 2-beds, and 2 3-beds 
1 of these units is handicapped accessible 

 

 Project 2 Total 5 units –1 2-beds, and 4 3-beds 
1 of these units is handicapped accessible 

 

 Project 3 Total 3 units – 3 1-bed units 
0 of these units is handicapped accessible 

  
All of these units are currently occupied and it appears that the income of these residents 
would  qualify for the Project Based Section 8 Program. Would these units be eligible for 
your Project Based Section 8 Program? 
 
A2. Without additional information, these developments appear to be eligible to 
participate in the Project Based Voucher program, with the exception of Project 3 which 



has no handicapped accessible units. To the extent that multiple projects are on the 
same or contiguous parcels of land, they could be combined into a single project 
application and only one handicapped unit would be needed for the application. Please 
be advised that we will still need to determine the eligibility of the final developments 
selected based on the threshold criteria indicated in the RFP and HUD regulations.  
 
 
Q3. We have a new development under construction that we anticipate receipt of our 
certificate of occupancy by February 2019. We have committed nine (9) of these units to 
a program that will rent units to the homeless and/or disabled population with incomes 
less than 30% AMI. The clients would be coming from agencies who will be supplying 
supportive services to help the residents as they transition into an independent living 
situation. Would any of these units possibly qualify for this program as well?  
 
A3. Based on the information provided here, there is nothing that clearly makes this 
project ineligible. Owners and Agents should be made aware that the selected projects 
will have their waiting lists administered by the Housing Authority, and although Owners 
and Agents may set preferences for their development, these must be approved by the 
Housing Authority. Owners and Agents may provide Social Service programs but may 
not make participation in the provided Social Services as a requirement of occupancy. 
Any projects selected by the PHA would be subject to a subsidy layering review by HUD, 
as in some cases projects with certain types of overlapping subsidies may not be 
approved by the federal government. 
 
 
Q4. The projects that we are applying for PBVs, each had environmental reviews 
completed as part of the requirements for LIHTC and are on file with the lender (RI 
Housing).  Would reporting this in the application fulfill the program 
requirements?  (That is, would we be required to have another environmental review 
conducted?) The projects currently have tenant with portable vouchers.   
 
A4. The requirement for an environmental review prior to signing of a HAP contract is a 
HUD regulation and not a local PHA requirement. Our understanding is that HUD will 
require an environmental review subsequent to the PHA selecting a project for PBVs. As 
such, if a development has previously had an environmental review, HUD may still 
require our Housing Authority to conduct an additional environmental review. 

 
 
Q5. I have a question regarding the Physical Need Assessment or Capital Need 
Assessment. Is any PNA or CNA required for new construction? 
 
A5. A CNA or PNA is not required for new construction which has not yet been 
completed, but a budget for expected repairs over 20 years should be included 
 


